Overlay

Sportvasten Robin

Make the Switch!

Resultaat na 10 dagen
Gewicht -4,8 kg
Taille -4 cm
Heupomtrek -2 cm

Waarom sportvasten?

Al geruime tijd heb ik een goed eetpatroon aangeleerd. Enkele jaren geleden heb ik de opleiding orthomoleculair voedingsdeskundige behaald en hier zijn ook mijn ogen geopend. Niet meer heel de dag alsmaar eten, juist beperken tot 3 (hooguit 4) maaltijden. Daarnaast ben ik veel meer groentes gaan eten en meer calorieën gaan halen uit (goede) vetten. Door hier creatief mee om te gaan kun je heerlijke gerechten maken wat verre van een straf is. Omdat ik zelf wel veel (functionele) krachttraining doe en met regelmaat kilometers maak op de fiets maak, heb ik ook het “geluk” dat ik aardig wat calorieën mag eten. Daarnaast heb ik als personal trainer ook een actieve baan.

Ik was al een tijd op zoek naar iets waarin ik mijn klanten op een veilige en onderbouwde manier een goede kickstart kon geven naar een verbeterde levensstijl. Niet iedereen heeft het nodig, maar voor sommige mensen werkt dit perfect! Je moet je even 10 dagen aan alle regels houden en het protocol volgen. Als je deze dagen goed doorkomt, maakt alles erna een stuk gemakkelijker.

Sportvasten leert je gelijk aan (maar) 3x per dag te eten, koffie zwart, thee zonder suiker en hoe je een maaltijd kan samenstellen zonder al te veel koolhydraten. Na de kuur is het dus zaak je levensstijl op orde te houden om zo te blijven profiteren van de behaalde resultaten.

Mijn eigen ervaring

Schrik niet van mijn dagboek… Ik heb het tijdens het vasten erg taai gehad. Mensen die mij kennen zeggen: waarom doe jij dit zelf, je hebt toch geen gram vet?? Ik doe dit om mijn sportprestaties te kunnen verbeteren en uiteraard om de kuur zelf te ervaren om jullie nog beter te kunnen helpen.

Omdat ik een laag vetpercentage heb, al geruime tijd laag in mijn koolhydraten heb gezeten, redelijk frequent sport en ook nog eens drukke dagen heb gehad met ons bedrijf was ik (te) snel uitgeput. Lees mijn dagboek….

Dagboek van Robin

Dag 1 

Gestart op zondag. Op deze manier kan ik er rustig inkomen. Qua eten prima te doen, lekker 3x per dag een “maaltijd”. Dit doe ik normaal ook, dus zonder tussendoortjes gaat prima. Sporten hebben ik in de ochtend gedaan. Ik heb mijn fietstrainer opgesteld en daar lekker 30 minuten op gefietst. Nog naar de stad geweest en lekker geroken aan de geur van frikandellen, popcorn de rest van alle zoetigheid. Overal is eten op straat. Hier ben ik totaal niet gevoelig voor maar kan wel ver verleiding voor mensen voorstellen. In de avond lekker op de bank en naar bed, einde dag 1.

Dag 2

Wekker op 06:30, lekker een stukje fruit met daarnaast uiteraard het aminozurendrankje (het wel bekende aarbeiendrankje) en de aanvullende supplementen. In de ochtend trainingen gegeven en om 12:00 even snel naar huis om mijn maaltijd te wokken. Daarna wat pistache noten en weer terug naar de zaak om mijn administratie te doen. Snel nog even op de fietstrainer en dan de kis van school halen. Maaltijd was een groentesoepje, prima. ’s Avonds trainingen gegeven en was bij thuiskomst toch wel wat vermoeid, snel onder de dekens.

Dag 3

Vandaag een drukke dag om op te starten. Wekker om 06:30, 2 glazen sinaasappelsap en snel naar de zaak. Afspraak om 07:15, daarna snel de fietstrainer op want om 09:00 moet ik weer verder met trainingen geven. Train wel vaker vroeg in de ochtend, maar eigenlijk nooit op de fiets. Merkte dat het wat langer duurde dan normaal om mijn hartslag zone te bereiken en zat aan het einde zo’n 10 slagen gemiddeld onder mijn slagen die ik normaal heb, zouden mijn benen nu al gaan tegenwerken 😊.

Kijk toch eerlijk gezegd al wel een beetje uit naar 2 glazen appelsap voor de lunch, waar heb ik het over haha. Na de afspraken in de middag kijk ik nog meer uit naar mijn tomatensap als diner!!! Deze mag ik opwarmen en kruiden met zout en peper.

In de avond weer trainingen gegeven en snel naar bed. Deze dag hakte er toch wel een beetje in. De focus wat minder en vermoeid (in de benen), maar dat is ook niet gek. Een goede mindset helpt je de dag door.

Dag 4

Wat gat deze dag brengen, een beetje sap alleen. Werd wel met een goed gevoel wakker, de benen voelde weer goed. In de ochtend weer trainingen gegeven en daarna gelijk op de fiets, dit keer buiten mijn tijdritrondje. Iets meer dan een half uur op hartslag gefietst en merkte dat dit beter ging dan gisteren. Hartslag kreeg ik ook weer wat makkelijker omhoog.

In de middag beloofd om met de kinderen over de kermis te lopen, maar voelde me niet geroepen om in attracties te gaan, dat zou ik niet overleven op een lege maag 😊

’s Avonds weer terug heel de avond trainingen geven en snel weer naar bed. Vandaag vanaf einde van de middag weer de vermoeidheid en minder scherp, op naar de 2e vastendag!

Dag 5

Afgelopen nacht slecht geslapen en dat merkte ik bij het opstaan. In de ochtend weer trainingen gegeven om vervolgens in de middag de fiets weer op te stappen voor een rondje buiten, was weer lekker weer. Vergeleken met gisteren viel het wat zwaarder, gevoelsmatig is de glycogeen echt uit de spieren. Voordat ik ’s avonds weer terug naar de zaak ging ben ik nog even een uurtje in bed gaan liggen. Daarna urine test gedaan en in mijn geval mag ik morgen weer op gaan bouwen. De verkleuring is nog niet op zijn sterkst, maar het risico is te groot dat ik te veel ga afbreken. Mijn doel is ook niet om vet te verbranden dus heeft het geen meerwaarde nog een dag te vasten.

Dag 6

Ontbijt met 2 stuks fruit. Voelde goed om te eten echter keek ik ook al gelijk uit naar de lunch. In de ochtend mijn trainingen weer gegeven, afgerond en snel naar huis. Dit keer had ik geen power om mijn rondje op de fiets te doen dus heb hem weer in de fietstrainer geplaatst. Koste veel energie om in mijn zone te komen en ook besloten om de minimale 20 min alleen vol te maken. Daarna de salade klaargemaakt en in het zonnetje gaan zitten…… Heerlijk!!! De pistache nootje erna was ook een genot. Gedoucht en voelde me enigszins ook alweer wat beter. Rest van de middag rustigaan gedaan, had nu geen afspraken meer. ’s Avonds lekker gewokt met kip erbij! De rest van de avond in de bank voetbal gekeken en op tijd naar bed!

Dag 7

Ontbijt met magere kwark en 2 stuks fruit, hier keek ik echt naar uit. Met opstaan voelde ik me ook ok. In de ochtend trainingen gegeven en daarna snel naar huis en de fiets op, hebben we dat weer gehad 😊 Fietsen kijk ik normaal gesproken naar uit, nu kost het me veel moeite. Lunch weer erg lekker. De vrouw wilde nog even naar de stad, goeie uitdaging weer voor mijn zware benen. Vooruitzicht was in de bank met een serie aan dus dat is altijd goed. Zeker met een lekker wok maaltijd!

Dag 8

Zondag, UITSLAPEN!!!! Opstaan, ontbijten, rustig in de bank en ja…… Weer de fiets op!! Vandaag even de motor weer wat harder laten draaien en gewoon een dik half uur stampen. Zelfde ritueel, grote bak salade maar nu met tonijn extra!! Samen met de vrouw naar de efteling om even een rondje te doen want het is erg lekker weer. ’s Avonds weer lekker relax in de bank met de wokschotel.

Dag 9

Laatste dag, morgen weer mijn banaantjes en avocado’s 😊 Maar eerlijk is eerlijk, de opbouwdagen qua eten, niks mis mee! ’s Ochtends weer trainingen gegeven en ’s middags thuis de administratie. Heb vandaag geen training ingelast omdat mijn lichaam nu echt moet herstellen. ’s Avonds weer heel de avond trainingen gegeven en naar huis, morgen even wat extra koolhydraten om mijn vooraden aan te vullen

Keep the Switch!

Nadat ik de kuur had afgerond en weer op kracht was gekomen heb ik er uiteindelijk zeker profijt van ondervonden (en nog steeds). De kuur was in mijn geval zwaar, voornamelijk mentaal. Alle energie uit het lichaam maar toch elke dag lange dagen maken op de zaak. Zoals eerder gezegd had dit achteraf gezien een logische verklaring waar ik de volgende keer rekening mee kan houden.

Ik kan nu meer uit mijn trainingen halen, en dat was mijn doel!! Geslaagd!!

1x per week doe ik nog een mini kuur. Dit betekend weinig calorieën deze dag en in plaats van mijn ontbijt (of lunch) ga ik trainen. Op deze manier blijft de vetverbrander actief. Om eerlijk te zijn deed ik dit voor de kuur ook al dus dat maakt het weer wat gemakkelijker.